Σάββατο 19 Νοεμβρίου 2011

ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΑΤΣΗΣ

19 Νοεμβρίου 2011...Συμπληρώνονται σήμερα 53 χρόνια από τον θάνατο του αγωνιστή της ΕΟΚΑ Κυριάκου Μάτση. Ως Έλληνες Εθνικιστές τιμάμε τον αθάνατο Κυριάκο Μάτση για την μεγάλη προσφορά του, τόσο πνευματικά όσο και ως αντάρτης, στον αγώνα της Ε.Ο.Κ.Α. για Ένωση της Κύπρου με την μητέρα πατρίδα Ελλάδα. Επίσης, εμείς ως Ανορθωσιάτες έχουμε ακόμη ένα λόγο να τιμούμε το παιδί του Ελληνισμού, αφού ο Κυριάκος ήταν μέλος της Ανόρθωσης και υπηρετούσε τα ιδανικά με τα οποία γαλουχήθηκε στο σωματείο της Αμμοχώστου. Ιδανικά για τα οποία κάποιοι σήμερα διώκονται από το πολιτικό κατεστημένο.Ακόμη ο ήρωας ανακυρήχθηκε μετά θάνατο επίτιμος πρόεδρος της Ανόρθωσις.

Ο Κυριάκος γεννήθηκε τον Ιανουάριο του 1926 στο χωριό Παλαιοχώρι. Μετά την αποφοίτησή του από το δημοτικό σχολείο του χωριού, πηγαίνει στο Γυμνάσιο της Αμμοχώστου, όπου διακρίνεται για την πνευματική και εθνική του δράση. Το 1946 πήγε στην Θεσσαλονίκη για να σπουδάσει Γεωπονία. Σπούδασε γεωπόνος στο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης. Κατά τα φοιτητικά του χρόνια είχε έντονη δραστηριότητα και υπήρξε ιδρυτής της Εθνικής Φοιτητικής Ένωσης Κυπρίων (ΕΦΕΚ) Θεσσαλονίκης.

Με την έναρξη του αγώνα ο Κυριάκος Μάτσης χωρίς δισταγμό και με καμάρι έγινε μέλος της ΕΟΚΑ. Μετά από προδοσία ο Μάτσης συνελήφθηκε και κρατήθηκε στα κρατητήρια της Ομορφίτας. Παρά τα βάρβαρα βασανηστήρια των αποικιοκρατών ο Μάτσης δεν λύγισε και ανάγκασε τον στρατάρχη Χάρντινγκ για πρώτη φορά να επισκευτεί κάποιον κατάδικο. Του πρότεινε μάλιστα για να συνεργαστεί μαζί του το υπέρογκο ποσό για την εποχή 500.000 λίρες συν προστασία. Η απάντηση όμως του παλληκαριού μας ήταν "ου περί χρημάτων των αγώνα ποιούμεθα αλλά περί αρετής" αναγκάζοντας τον Χάρτινγκ να φύγει εκνευρισμένος από τα κρατητήρια.

Στις 13 Σεπτεμβρίου 1956, ο Κυριάκος Μάτσης δραπετεύει από τα κρατητήρια Κοκκινοτριμιθιάς και διορίζεται Τομεάρχης της επαρχίας Κερύνειας.

Στις 19 Νοεμβρίου του 1958 μετά από νέα προδοσία οι Βρετανοί περικυκλώνουν το κρυσφήγετο του στο χωριό Δίκωμο. Ενώ οι Βρετανοί του ζητούν να παραδοθεί αυτός απαντάει «Όχι. Δεν παραδίδομαι. Αν θα βγω, θα βγω πυροβολώντας».Οι Βρετανοί κατά την προσφιλή τακτική τους έριξαν χειροβομβίδες στο κρυσφήγετο του αγωνιστή της ΕΟΚΑ, με αποτέλεσμα να καεί ζωντανός.

 
 
Ο Κυριάκος αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση για όλους τους νέους της Κύπρου. Περιφρόνησε, όπως και τα άλλα παλληκάρια της ΕΟΚΑ, τον θάνατο και πέρασε στο ήδη, εδώ και πολλούς αιώνες, υπερπλήρες πάνθεον των ηρώων του ελληνικού έθνος. Εμείς, πιστοί υπηρέτες των ιδεών και των αξιών για τα οποία αφιέρωση τη ζωή του ο Κυριάκος Μάτσης συνεχίζουμε τον αγώνα μας με φάρο όλους αυτούς τους ήρωες. Υποσχόμαστε σε όλους αυτούς ότι θα συνεχίσουμε αμείωτο τον αγώνα μας για μια Κύπρο ελεύθερη ελληνική και για μια μεγάλη Ελλάδα εθνικά ανεξάρτητη και λαϊκά κυρίαρχη.
 
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: