Το Ελληνικό Έθνος τιμά για ακόμη μία χρονιά το ΟΧΙ του Ιωάννη Μεταξά στους Ιταλούς για την κατάληψη της Ελλάδας από τα Ιταλικά Στρατεύματα. Ο Ελληνικός Στρατός έζησε ένδοξες στιγμές στα βουνά της Πίνδου κρατώντας τους επίδοξους κατακτητές μακριά. Στην εποχή όμως που ζούμε δεν θα γίνει καμία αναφορά στον Έλληνα Κυβερνήτη και στον σημαντικό ρόλο που έπαιξε στο να κρατήσει την Ελλάδα ακέραια. Θα μας πουν ακόμα πως η Αντίσταση έγινε από το ΚΚΕ λησμονώντας να αναφέρουν τις περίφημες ανακοινώσεις του κομμουνιστικού κόμματος που αποκάλεσε τον αγώνα των Ελλήνων ως «φασιστικό» και «κατακτητικό», καλώντας τα μέλη του να μην συμμετάσχουν.
Η Ανόρθωση δεν μπορούσε να απέχει από ένα τέτοιο γεγονός. Το σωματείο μας υπήρξε το κέντρο των Εθνικών εράνων και της περίθαλψης Ελλήνων προσφύγων στην Αμμόχωστο. Προσφέρθηκαν πολλές φορές οικογενειακά κειμήλια για την ενίσχυση του ταμείου του Εθνικού Εράνου. Αξίζει ιδιαίτερα να εξαρθεί πως μέσα στα χρόνια του Β΄ Παγκόσμιου Πολέμου με απόφαση της «Επιτροπής Ανορθώσεως» διατέθηκε ολόκληρο το ταμείο του Σωματείου, 185 λίρες συνολικά, σαν ελάχιστη βοήθεια, σε εκείνους που αγωνίζονταν για την Λευτεριά της Ελλάδας.
Άξιο αναφοράς είναι και το γεγονός ότι ο τοποτηρητής του Αρχιεπισκοπικού Θρόνου και μετέπειτα Αρχιεπίσκοπος Κύπρου κ.κ. Λεόντιος επιλέγει το οίκημα της Ανόρθωσις για να επιδώσει τους αργυρούς αρραβώνες σε όσους είχαν προσφέρει τους χρυσούς αρραβώνες τους για ανάγκες του Έθνους, στον έρανο που είχε διενεργηθεί στην Κύπρο.Η επιλογή αυτή ερμηνεύεται ως η αναγνώριση του πρωταγωνιστικού ρόλου της Ανόρθωσης στην επιτυχία του Εθνικού Εράνου, αλλά και στην ευρύτερη εθνική προσφορά της.
Η Ανόρθωση για ακόμη μια φορά έκανε το χρέος της προς την πατρίδα και τίμησε τους σκοπούς για τους οποίους ιδρύθηκε.Έτσι και εμείς έχουμε χρέος σήμερα να ακολουθήσουμε το λαμπρό παράδειγμα των προγόνων μας και να μην υποταχτούμε σε κανένα.Στην εποχή του ΝΑΙ, είμαστε εδώ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΟΛΩΝ για να φωνάξουμε ένα περήφανο ΟΧΙ που θα κρατήσει τους εχθρούς μας μακριά από την πατρίδα.
«Συνεστήθη εν Βαρωσίοις και υφίσταται από 30 Ιανουαρίου 1911, αναγνωστήριον υπό την επωνυμίαν Ανόρθωσις, επί της ηθικής αναπλάσεως, της ελληνικής μορφώσεως.....»